matematik soruları

gekrem
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 127
Kayıt: 30 Oca 2010, 07:16

27 Haz 2011, 13:46

arkadaşım 4. sorunun çözümünde işlem hatası yapmışım 3x+2x-x=12 olacak.
4x=12 x=3 çıkıyor.Kusura bakma acele acele yazmıştım.Allah hepinize kolaylık versin...

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

27 Haz 2011, 17:26

Ne kusuru kardeş Allah razı olsun. Bu sorular ve çözümlerin birçok kişiye faydalı olacağı inancındayım.
En son ahmet çiçek tarafından 27 Haz 2011, 17:27 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

27 Haz 2011, 20:08

SORU 1 : f(x) =x2+3x-4 ve f(a+1)=f(a-2) olduğuna göre, a kaçtır?

SORU 2 : (0,2) ve (-1,3) noktalarından geçen doğrunun eğimi kaçtır?

SORU 3 : İki basamaklı bir xy doğal sayısı, rakamları toplamının 2 katından 8 fazla olduğuna göre, bu koşula uyan sayıların toplamı kaçtır?

              18   
SORU 4 : ----  ifadesini negatif tam sayı yapan kaç tane x doğal sayısı vardır?
              x-6

SORU 5 : Yaş ortalaması 30 olan bir gruba yaşları 8 olan 5 kişi katıldığında, yeni grubun yaş ortalaması 25 olduğuna göre, başlangıçta grupta kaç kişi vardır?

SORU 6 : Bir ip 30 eşit parçaya kesiliyor. Eğer her parça 5 cm daha uzun olsaydı 25 eşit parçaya bölünmüş olacaktı. Buna göre, başlangıçtaki ipin uzunluğu kaç cm'dir?
En son ahmet çiçek tarafından 28 Haz 2011, 09:34 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

28 Haz 2011, 09:33

SORU 7 : Bir araç A şehrinden B şehrine gidip hiç durmadan geri dönüyor. Bu yolculuk 9 saat sürmüştür. Araç 60/km saat hızla gidip 120 km/saat hızla geri döndüğüne göre, A ve B şehirleri arası kaç km'dir?

SORU 8 : Bir havuzu A musluğu 10 saatte, B musluğu 16 saatte dolduruyor. A musluğu 5 saat, B musluğu 4 saat açık kaldığında havuzun yüzde kaçı dolar?

SORU 9 : Ali ile Arif'in paraları toplamı 180 TL'dir. Ali parasının % 40'ını Arif'e verince paraları eşit olduğuna göre, Arif'in başlangıçtaki parası kaç TL'dir?

Teşekkürler...
En son ahmet çiçek tarafından 28 Haz 2011, 09:36 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
Filiz Türkoğlu
Yönetici
Yönetici
Mesajlar: 3107
Kayıt: 12 Eyl 2008, 09:37
Konum: ISPARTA

28 Haz 2011, 10:21

[quote="ahmet çiçek"]
SORU 1 : f(x) =x2+3x-4 ve f(a+1)=f(a-2) olduğuna göre, a kaçtır?

SORU 2 : (0,2) ve (-1,3) noktalarından geçen doğrunun eğimi kaçtır?

SORU 3 : İki basamaklı bir xy doğal sayısı, rakamları toplamının 2 katından 8 fazla olduğuna göre, bu koşula uyan sayıların toplamı kaçtır?

              18   
SORU 4 : ----  ifadesini negatif tam sayı yapan kaç tane x doğal sayısı vardır?
              x-6

SORU 5 : Yaş ortalaması 30 olan bir gruba yaşları 8 olan 5 kişi katıldığında, yeni grubun yaş ortalaması 25 olduğuna göre, başlangıçta grupta kaç kişi vardır?

SORU 6 : Bir ip 30 eşit parçaya kesiliyor. Eğer her parça 5 cm daha uzun olsaydı 25 eşit parçaya bölünmüş olacaktı. Buna göre, başlangıçtaki ipin uzunluğu kaç cm'dir?
[/quote]

1. soru (a+1)2+3(a+1)-4 = (a-2)2+3(a-2)-4
a2+2.a+2+3a+3-4=a2-4a+4+3a-6-4 Sadeleştiririz
a2+5a=a2-a-6
6a=6
a=1

3. soru

xy=2(x+y)+8
10x+y=2x+2y+8
8x-y=8
1  0
2  8
+---
3  8 = 3+8 =11

4. soru: x= 4,3,0,-3,5 değerlerini aldığı zaman sonuç negatif tamsayı olur.

5. soru: x/y=30 x+40/y+5=25
x=30.y
x+40=25y+125
30y+40=25y+125
5y=85
y=17

6.soru: x/30= y cm.
x/25 = y+5 cm
x=30y
x=25y+125
30y=25y+125;
5y=125
y=25
30y=30*25=750 cm ipin uzunluğu

diğer soruları biraz sonra cevaplıycam yine.

Analitik geometri ile aram yok.. O yüzden 2. soruya dokunmadım.
En son Filiz Türkoğlu tarafından 28 Haz 2011, 10:31 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
"Cesaret hiçbir şeyden korkmuyorum demek değildir. Korkmamayı sadece aptallar yapabilir. Cesaret korksan da o işin üzerine gidebilmektir." demiş bir zat-ı muhterem...

Genelde objektif, kizinca subjektif; birazcik narsist; yerinde realist; koyu bir kemalist; kesinlikle humanist sirasi gelince duygusal, ucuk kacik marjinal..yeterli mi... :) :)

Kullanıcı avatarı
Filiz Türkoğlu
Yönetici
Yönetici
Mesajlar: 3107
Kayıt: 12 Eyl 2008, 09:37
Konum: ISPARTA

28 Haz 2011, 10:30

[quote="ahmet çiçek"]
SORU 7 : Bir araç A şehrinden B şehrine gidip hiç durmadan geri dönüyor. Bu yolculuk 9 saat sürmüştür. Araç 60/km saat hızla gidip 120 km/saat hızla geri döndüğüne göre, A ve B şehirleri arası kaç km'dir?

SORU 8 : Bir havuzu A musluğu 10 saatte, B musluğu 16 saatte dolduruyor. A musluğu 5 saat, B musluğu 4 saat açık kaldığında havuzun yüzde kaçı dolar?

SORU 9 : Ali ile Arif'in paraları toplamı 180 TL'dir. Ali parasının % 40'ını Arif'e verince paraları eşit olduğuna göre, Arif'in başlangıçtaki parası kaç TL'dir?

Teşekkürler...
[/quote]

7. soru: 60.t=120(9-t)
180t=1080
t=6 ==> 60t=60*6=360 km

8.soru: 1/10*5+1/16*4=1/2+1/4= 3/4 ü dolar.

9.soru: ali=X arif=180-x olur

x-4x/10=60x/10

6x/10= (180-x)+4x/10
x/5=180-x
900-5x=x
6x=900
x=150 alinin parası
180-x= 30 TL de arifin parasıdır.
"Cesaret hiçbir şeyden korkmuyorum demek değildir. Korkmamayı sadece aptallar yapabilir. Cesaret korksan da o işin üzerine gidebilmektir." demiş bir zat-ı muhterem...

Genelde objektif, kizinca subjektif; birazcik narsist; yerinde realist; koyu bir kemalist; kesinlikle humanist sirasi gelince duygusal, ucuk kacik marjinal..yeterli mi... :) :)

gekrem
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 127
Kayıt: 30 Oca 2010, 07:16

28 Haz 2011, 11:02

soru 2 eksik kalmış sanırım iki noktadan geçen doğrunun eğimi; m=y2-y1/x2-x1
m=3-2/-1-0 m=1/-1 m=-1

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

28 Haz 2011, 17:20

Çözümleriniz için Teşekkürler arkadaşlar...

NOT : Matematik'ten 8 sorunun kapsamı bu türde sorulardan oluşmaktadır. Fonksiyon veya Doğru Analitiliği de 1 kez sorulmaktadır. Bu iki konudan 1 soru muhakkak gelmektedir ve basit sorulmaktadır.
En son ahmet çiçek tarafından 28 Haz 2011, 17:54 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

28 Haz 2011, 17:33

SORU 1 : 56 lt'lik, 64 lt'lik ve 104 lt'lik bidonlardaki farklı meyve suları eşit hacimli şişelere konulmak isteniyor. Birbirine karıştırmamak koşulu ile en az kaç şişe gereklidir?

SORU 2 : Rakamları toplamı kendisinin 1/7'sine eşit olan kaç tane iki basamaklı çift doğal sayı vardır?

SORU 3 : Sütten ağırlığının 1/6'sı kadar kaymak, kaymaktan ağırlığının 2/5'i kadar tereyağ elde ediliyor. Buna göre, 64 kg tereyağ elde etmek için kaç kg süt gereklidir?

SORU 4 : Bir sınava 135 öğrenci katılmıştır. Her yarım saatin sonunda öğrencilerin 1/3'ü sınavlarını bitirmektedir. 1,5 saatin sonunda sınavı devam eden kaç öğrenci kalır?

SORU 5 : Serkan babasından 30, annesinden 26 yaş küçüktür. 4 yıl sonra Serkan'ın yaşı babası ile annesinin yaşları farkının 5 katı olacağına göre, Serkan bugün kaç yaşındadır?

SORU 6 : Bir araç hızını saatte 10 km azaltsaydı 8 saatte gideceği yolu 10 saatte gidecekti. Bu araç hızını saatte 30 km arttırırsa aynı yolu kaç saatte alır?

SORU 7 : Şeker oranı % 30 olan 40 litrelik bir karışımın 1/4'ü ile Şeker oranı % 10 olan 60 litrelik bir karışımın yarısı aynı kaba boşaltıldığında yeni karışımın şeker oranı yüzde kaç olur?

SORU 8 : Yıllık % 40 bileşik faiz oranıyla bankaya yatırılan bir miktar para 2 yıl sonunda 9.800 TL oluyor. Buna göre, başlangıçta bankaya kaç TL yatırılmıştır?  ((1,4)2 = 1,96 alınız.)
En son ahmet çiçek tarafından 28 Haz 2011, 18:48 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

gekrem
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 127
Kayıt: 30 Oca 2010, 07:16

29 Haz 2011, 07:31

[quote="ahmet çiçek"]
SORU 1 : 56 lt'lik, 64 lt'lik ve 104 lt'lik bidonlardaki farklı meyve suları eşit hacimli şişelere konulmak isteniyor. Birbirine karıştırmamak koşulu ile en az kaç şişe gereklidir?

SORU 2 : Rakamları toplamı kendisinin 1/7'sine eşit olan kaç tane iki basamaklı çift doğal sayı vardır?

SORU 3 : Sütten ağırlığının 1/6'sı kadar kaymak, kaymaktan ağırlığının 2/5'i kadar tereyağ elde ediliyor. Buna göre, 64 kg tereyağ elde etmek için kaç kg süt gereklidir?

SORU 4 : Bir sınava 135 öğrenci katılmıştır. Her yarım saatin sonunda öğrencilerin 1/3'ü sınavlarını bitirmektedir. 1,5 saatin sonunda sınavı devam eden kaç öğrenci kalır?

SORU 5 : Serkan babasından 30, annesinden 26 yaş küçüktür. 4 yıl sonra Serkan'ın yaşı babası ile annesinin yaşları farkının 5 katı olacağına göre, Serkan bugün kaç yaşındadır?

SORU 6 : Bir araç hızını saatte 10 km azaltsaydı 8 saatte gideceği yolu 10 saatte gidecekti. Bu araç hızını saatte 30 km arttırırsa aynı yolu kaç saatte alır?

SORU 7 : Şeker oranı % 30 olan 40 litrelik bir karışımın 1/4'ü ile Şeker oranı % 10 olan 60 litrelik bir karışımın yarısı aynı kaba boşaltıldığında yeni karışımın şeker oranı yüzde kaç olur?

SORU 8 : Yıllık % 40 bileşik faiz oranıyla bankaya yatırılan bir miktar para 2 yıl sonunda 9.800 TL oluyor. Buna göre, başlangıçta bankaya kaç TL yatırılmıştır?  ((1,4)2 = 1,96 alınız.)
[/quote]

cevap 1:56 64 ve 104 sayılarının ortak bölenlerinin en büyüğünü buluruz.bu sayı 8 dir.hepsini 8 e bölüp sonuçlar toplanır. 7+8+13=28

cevap 2:a+b/ ab =1/7 a+b/10a+b=1/7 10a+b=7a+7b 3a=6b a=2b olur bunu sağlayan
21, 42, 63, 84 4 sayı vardır.

cevap 3:64 kg yağ için; 64/ (2/5) =160kg kaymak 160 kg kaymak için; 160/ (1/6)= 960 kg süt gerekir.

cevap 4:ilk yarım saatte;135/3=45 öğrenci sınavı bitirir.135-45=90 öğrenci kalır.
            2. yarım saatte 90/3=30 öğrenci sınavı bitirir.90-30=60 öğrenci kalır.
            3.yarım saatte 60/3=20 öğrenci sınavı bitirir.60-20=40 ğrenci kalır.

cevap 5:babası x yaşında annesi y yaşında olsa; x-30=y-26 olur. x-y=4 dür. 5 katı 4*5=20 4 yıl sonra ki yaşı ise 20-4=16 yaşındadır.

cevap 6=8x=(x-10)10 8x=10x-100 x=50 yol; 50*8=400 km dir. 50+30=80 400/80=5 satte gider.

cevap 7:40 lt karışımın 1/4 ü ; 10 lt 3 şeker 7 su
            60 lt karışımın 1/2 si ; 30 lt 3 şeker 27 su olur bunların toplamı 6 şeker 34 su,
6/40 şeker oranı %15 dir.

gekrem
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 127
Kayıt: 30 Oca 2010, 07:16

29 Haz 2011, 07:35

cevap 8= 9800/1,96=5000 tl'dir.

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

29 Haz 2011, 10:39

CEVAPLAR :

1 :  28
2 :    4
3 :  960
4 :  40
5 :  16
6 :    5
7 :  15
8 : 5000

gekrem
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 127
Kayıt: 30 Oca 2010, 07:16

29 Haz 2011, 12:23

afferin o zaman bana  :)

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

29 Haz 2011, 17:27

SORU 1 : Çarpımları, üç basamaklı en küçük çift doğal sayıya eşit olan birbirinden farklı iki doğal sayının toplamının alabileceği en küçük değer kaçtır?

SORU 2 : a,b,c birer negatif tam sayı ve a = 3b, b = 6c ise, a+b+c'nin alabileceği en büyük değer kaçtır?

SORU 3 : 4ab üç basamaklı doğal sayısının 5 ile bölümünden kalan 1'dir. 4ab sayısı 6 ile tam bölünebildiğine göre, a'nın alabileceği değerlerin toplamı kaçtır?

SORU 4 : x ve 3 sayı tabanları olmak üzere, (341)x - (311)x = (200)3 ise, x kaçtır?

SORU 5 :  (2n + 1)! + (2n - 1)!
                ----------------------------  = 7 ise, n doğal sayısı kaçtır?
                    (2n - 1 )!
En son ahmet çiçek tarafından 30 Haz 2011, 06:02 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

30 Haz 2011, 06:01

SORU 6 : Bir kişinin 40 gün geçinebilmesi için en az 24 gün çalışması gerekiyor. Bu kişinin 64 gün hiç çalışmadan geçinebilmesi için en az kaç gün çalışması gerekir?

SORU 7 : Bir gruptaki kızların yaş ortalaması 22, erkeklerin yaş ortalaması 30'dur. Kızların sayısı erkeklerin sayısının 3 katı olduğuna göre, grubun yaş ortalaması kaçtır?

SORU 8 : Bir bisikletli saatte ortalama 12 km yol alıyor. Her yarım saatte bir 10 dakika dinlendiğine göre, bu bisikletli 3 saatin sonunda kaç km yol alır?

SORU 9 : 3 kutunun üzerinde sırasıyla 1,2 ve 3 yazmaktadır. Kutulara üzerinde yazan sayıların kareleriyle doğru orantılı olarak bilye konuyor. 2 numaralı kutuda 12 bilye olduğuna göre, toplam bilye sayısı kaçtır?

SORU 10 : 2x-y+b = 0 ve (a+1)x+2y-5=0 doğrularının kesiştiği nokta (-1,2) olduğuna göre, a+b değeri kaçtır?

Teşekkürler...

frt
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 237
Kayıt: 11 Ağu 2010, 12:02

30 Haz 2011, 08:47

[quote="ahmet çiçek"]
SORU 6 : Bir kişinin 40 gün geçinebilmesi için en az 24 gün çalışması gerekiyor. Bu kişinin 64 gün hiç çalışmadan geçinebilmesi için en az kaç gün çalışması gerekir?

SORU 7 : Bir gruptaki kızların yaş ortalaması 22, erkeklerin yaş ortalaması 30'dur. Kızların sayısı erkeklerin sayısının 3 katı olduğuna göre, grubun yaş ortalaması kaçtır?

SORU 8 : Bir bisikletli saatte ortalama 12 km yol alıyor. Her yarım saatte bir 10 dakika dinlendiğine göre, bu bisikletli 3 saatin sonunda kaç km yol alır?

SORU 9 : 3 kutunun üzerinde sırasıyla 1,2 ve 3 yazmaktadır. Kutulara üzerinde yazan sayıların kareleriyle doğru orantılı olarak bilye konuyor. 2 numaralı kutuda 12 bilye olduğuna göre, toplam bilye sayısı kaçtır?

SORU 10 : 2x-y+b = 0 ve (a+1)x+2y-5=0 doğrularının kesiştiği nokta (-1,2) olduğuna göre, a+b değeri kaçtır?

Teşekkürler...
[/quote]
CEVAP 1: Üç basamaklı en küçük çift doğal sayı 100 dür. İki doğal sayı a ve b olsun
Eğer a x b =100 ve en küçük ise olasılıklar şöyledir. 1x100 , 2x50 , 4x25, 5x20 , 10x10dir.a+b toplamının alacağı en küçük değer 5+20 = 25 dir.

CEVAP 2: a,b,c negatif sayılar. a,b,c yi biribiri cinsinden yazıyoruz bunun için b=6c eşitliğinin her iki tarafını 3 le çarpıyoruz yeni eşitliğimiz 3b=18c olur. 3b aynı zamanda a ya eşit olduğundan yeni eşitliğimiz a=3b=18c olur. a+b+c nin en büyük olması için a,b,c negatif olduğu için alacağı değerlerin en küçük olması gerekir. c=-1 olursa b= -6 a=-18 olur bunun dışında alacağı bütün değerler toplamı daha da küçültür. O yüzden a+b+c toplamı (-18)+(-6)+(-1) = -25 olur.

CEVAP 3: 4ab nin 5 ile bölümünden kalan 1 ise 5 ile bölünebilme kuralına göre birler basamağı ya 5 ya 0 olacak,kalan 1 ise b ya 1 ya da 6 olur.sayı 6 ile tam bölünebildiğine göre 2 ve 3 ile tam bölünebilmesi gerekir. 2 ile bölünebilme birler basamağın 0 veya 2 ve 2 nin katları olsun der.O yüzden b 1 olamaz.6 olur.b 6 olursa sayımız artık 4a6 olur.Gelelim 3 ile bölünebilme kuralına,kural diyorki tüm sayılarını topla toplam 3 veya 3 ün katı olsun. 4+a+6 =10 +a = 3k olmalı.a ya 2 olur,ya 5 ya da 8 olur.a nın alacağı değerler de 2+5+8=15 olur.

CEVAP 4:  (341)x - (311)x = (200)3

Eşitlik (x üzeri 0 çarpı 1+ x çarpı 4+x kare çarpı3) – (x üzeri 0 çarpı 1 + x çarpı 1+ x kare çarpı 3 ) = (3 üzeri 0 çarpı 0 + 3 üzeri 1 çarpı 0 + 3 ün karesi çarpı  2) dir.

Buradan (1+4x+3 x2) – (1+x+3x2) = (0+0+18)
  3x2+4x+1-3x2-x-1=18 den
3x=18                x=6 dır. Umarım anlaşılmışımdır J

CEVAP 5:  (2n + 1)! + (2n - 1)!
                ----------------------------  = 7 ise, n doğal sayısı kaçtır?
                    (2n - 1 )!

(2n+1)! = (2n-1)!.2n.(2n+1)  dir. Örneğin 7! Aslında 1x2x3x4x5x6x7 olduğundan 5!.6.7 dir.

Çünkü 5! =1x2x3x4x5 dir.

Eşitlik buradan hareketle (2n-1)!.2n.(2n+1) + (2n - 1)!
                                                ----------------------------  = 7
      (2n - 1 )!

Her tarafı (2n-1)! Parantezine alırsak (2n-1)! (2n.(2n+1) + 1)
----------------------------  = 7
                      (2n - 1 )!

olur. (2n-1)! Sadeleşirse eşitlik  2n.(2n+1) + 1 = 7 olur.
4n2+2n-6 =0 buradan her tarafı 2 ile sadeleştirelim 2n2+n-3 = 0 olur. Bunu da basamaklarına ayırırsak (2n-3) . (n+1) =0 dır.Buradan 2n-3=0 n=3 / 2 veya n+1=0 n= - 1 olur.

CEVAP 6:

Oran orantı yöntemiyle 40 gün için 24 gün çalışma
64 gün için      ?
          ------------------------------------

İçler dışlar çarpımından 40 x ? = 64 x 24 den ? = 38,4 olur.


CEVAP 7:

Kızların sayısı x olsun erkeklerin sayısı 3x olur. Bir grubun yaş ortalaması = grup yaş toplamı / kişi sayısı ile bulunur.

Kızların yaş toplamı / x = 22 den kızların yaş toplamı 22x olur.


Erkeklerin yaş toplamı / 3x = 30 den erkeklerin yaş toplamı 90x olur.

Grubun yaş ortalaması = Erkeklerin yaş toplamı + Kızların yaş toplamı / Erkek ve kızların sayısı olur.

Buradan 22x + 90x / x+3x = 28 olur.

CEVAP 8 : Bir bisikletli saatte ortalama 12 km yol alıyor. Her yarım saatte bir 10 dakika dinlendiğine göre, bu bisikletli 3 saatin sonunda kaç km yol alır?

Yol = Hız x Zaman

Eğer soruyu doğru anladıysam
Her yarım saatte 10 dak dinlenirse toplam 3 saati şöyle geçirir  30 dakika yol+10 dakika dinlenme+30 dakika yol+10 dakika dinlenme+30 dakika yol+10 dakika dinlenme+30 dakika yol+10 dakika dinlenme+20 dakika yol = Toplam 3 saat yapar .Dinlenmeleri çıkarırsak 3 saatte toplam 140 dakika yol yapıyor. 140 dakika = 140 / 60 = 2,33 saat yapar
Yol = Hız x Zaman dan Yol = 12 x 2,33 = 27,96 km  yapar

CEVAP 9: 3 kutunun üzerinde sırasıyla 1,2 ve 3 yazmaktadır. Kutulara üzerinde yazan sayıların kareleriyle doğru orantılı olarak bilye konuyor. 2 numaralı kutuda 12 bilye olduğuna göre, toplam bilye sayısı kaçtır?

1 nolu kutuya 1 in karesi 1 yani k dersek
2 nolu kutuya 2 nin karesi 4 yani 4k dersek
3 nolu kutuya 3 ün karesi 9 yani 9k dersek

Toplam bilyesi sayısı k+4k+9k = 14k dır.

2 nolu kutuda 12 bilye varsa 12=4k k=3 buradan
toplam bilye sayısı 14k=14x3=42 dir.

CEVAP 10: 2x-y+b = 0 ve (a+1)x+2y-5=0 doğrularının kesiştiği nokta (-1,2) olduğuna göre, a+b değeri kaçtır?

Noktalar kesiştiğine göre Her iki eşitlikte x yerine –1 y yerine 2 koyalım.

2.(-1) - (2)+b = 0 ve (a+1).(-1)+2.(2)-5=0 dan –2-2+b=0 b=4 olur. –a-1+4-5= dan a= - 2 olur.

Buradan a+b = -2+4 = 2 dir.


Arkadaşlar cevapları iş arasında cevapladım işlem hatası olabilir soruları soran arkadaş cevapları teyit ederse iyi olur.

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

30 Haz 2011, 11:40

CEVAPLAR :

1 :  25
2 : -25
3 :  15
4 :  6
5 :  1
6 :  96
7 :  24
8 :  28
9 :  42
10 :  2
En son ahmet çiçek tarafından 30 Haz 2011, 12:08 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

frt
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 237
Kayıt: 11 Ağu 2010, 12:02

30 Haz 2011, 11:50

[quote="ahmet çiçek"]
CEVAPLAR :

1 :    25
2 : - 25
3 :  15
4 :  24
5 :
6 :
7 :
8 :
9 :
10 :
[/quote]

Sanırım verdiğiniz cevaplardan 4 ncü sorunun cevabında yanlışlık var

ahmet çiçek
Altın Üye
Altın Üye
Mesajlar: 282
Kayıt: 09 Kas 2009, 12:20

30 Haz 2011, 11:56

Çözümleriniz için Teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Soruların Cevap Anahtarı bu şekilde'dir. Cevap Anahtarında bir yanlışlık olabilir. Cevap Anahtarında 5. sorunun cevabı 1, 6. sorunun cevabı 96, 7. sorunun Cevabı 24 olarak gözüküyor.
En son ahmet çiçek tarafından 30 Haz 2011, 12:16 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

gekrem
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 127
Kayıt: 30 Oca 2010, 07:16

30 Haz 2011, 12:29

cevap 6: 40 gün geçinebilmesi için 24 gün çalışılıyorsa, 40-24=16 gün hiç çalışmadan geçer.
yani 16 gün hiç çalışmaması için 24 gün çalışıyorsa
      64 gün hiç çalışmaması için ?    64*24/16 = 96 gün çalışması gerekir.


cevap 7: kızların sayısı erkeklerin sayısının 3 katı olacak.
  3x*22+x*30/4x = 66x+30x/4x =24 olur.

ben böyle buldum arkadaşlar.

Cevapla

“Matematik” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir